vineri, 12 februarie 2010

O simpla stare de spirit, ilegala

Fac ce fac si iar o dau in bara. Dupa incapacitatea dovedita zilnic de catre onestii si saracii nostri parlamentari in conducerea tarii, acum se si hazardeaza in a da legi expres pentru binele tinerilor. In esenta nu e rau, dar cand aud explicatiile si gogomaniile flambate exprimate la tribuna, imi vine sa ma las de ceea ce fac, adica nimic. Sa ravin, parlamentarii au votat in plen ordonanta de urgenta asupra scoaterii din legalitate a plantelor cu efecte asemanatoare drogurilor, cu mentiunea ca sunt de mare risc. Zis si facut. S-a votat, s-a afisat in Monitorul Oficial, s-au inchis Weedshop-urile si deja, cum spunea o profesoara de-a mea, copilasi galbeni de grasi am ajuns.

Ce ma enerveaza? Nu ca s-au inchis, doamne fereste, dar modul demagog in care anunta parlamentarii hotararea gandita si analizata in plen. Ei sa muriti voi? E un bine colectiv, dar trebuia sa moara oameni pentru a inchide magazinele? Uite aici vad eu prostia si incompetenta. Si alcolul omoara oameni, poate mai multi decat o fac drogurile, dar nu e scos in afara legii. App, orice lege se da in baza unui lucru incriminatoriu. Ce e incriminatoriu la plante este THC-ul, nu faptul ca omoara oameni. Ar trambita conducatorii daca ar sti asta.

Un an. Atat a rezistat comertul cu droguri legale in Romania. Acum ma gandesc daca legalizarea drogurilor a fost un fenomen in miniatura gen Olanda sau Spania. In tarile cu pricina statul primeste o groaza de bani din taxele pe accize si comercializare, dar la noi oare ce s-a intamplat? Nimeni nu a vorbit despre ce contributie aduc legalele noastre la PIB-ul Romaniei. Oare acolo au ajuns banii, sau...

In fine, sa trecem la partea atinsa direct de fenomen: consumatorii. Multi spun ca se bucura de interzicerea plantelor, putini o simt. Eram ieri la un pub plasat exact in fata unui fost magazin de weed. Fara sa exagerez, din 10 in 10 minute vedeam tineri care voiau sa intre in magazin, uitand ca au fost inchise. Suparare mare, mare pacat. Cine sa-i impace? Acum au doua alternative: ori se lasa, ori fac rost de canabis, hasish sau alte droguri ilegale, de data asta. Vremuri grele pentru consumatori, ha?

Oare despre ce vorbeam zilele astea cu taica? Despre droguri, la modul general. O discutie pe muchie de cutit, dar bine tinuta in frau. Si ce imi zice omu? "Bai baiete, eu nu am nimic cu drogurile astea ma, da odata ce vezi saptamanal cazuri de copchii ajunsi la urgente, te cutremura la oase. Am si eu copii". Sincer si realist omu'.

O intrebare am la care si meditez. De ce s-au inchis aceste Weed-shop-uri? Toata povestea controversata plecata de la comercianti pana la consumatori as putea-o ambala in trei cuvinte: lacomie, prostie si inconstienta. De ce lacomie? Pentru ca plantele nu au fost descoperite de romani si sunt tari unde legalele nu au fost scoase inafara legii. De ce? Pentru ca, asemenea unei reclame, consumatorii lor sunt mai inteligenti decat ai nostri. Intelegeti voi. Prostie pentru ca asa ne caracterizam cel mai bine, pentru ca intelegem prost lucrurile si abuzam de ele, si inconstienta pentru ca oricat de mult ar fi afectat plantele consumatorii, nimeni nu s-a lasat de ele. De ce? Pentru ca aici trendul bate totul, sanatate, educatie, bun simt, etc. Daca ma bucur ca s-au inchis? Enorm!

Ma intreb oare ce urmeaza. O fi vreo strategie de-a lu' Base pentru a legaliza canabisul:->? Il rog sa nu o faca, pentru ca s-ar intampla acelasi lucru. Fumatul e o stare de spirit, nu un sport extrem, dar noi nu stim asta. Cel putin nu toti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu