vineri, 22 ianuarie 2010

Ne furam caciula!

Unul dintre lucrurile bune in a fi parte a Uniunii Europene e ca poti face multe lucruri cu banii altora. Pentru asta, trebuie sa faci planuri, sa le dezvolti, sa fie viabile si sa convingi platitorul ca tara va fi mai fericita datorita acelor bani. Totusi, este si o clauza. Daca lucrurile nu merg conform planurilor, banii iti sunt luati.

Din pacate, legislatia romana este mai complicata decat a tuturor statelor din UE la un loc. Cel putin asa spun conducatorii nelegitimi ai acestei tari. Ciudat. Spania face anual absorbtii de peste 50 la suta din fondurile pe care le cere, intr-un an a reusit chiar recordul de 90 la suta. Sa va spun cate fonduri a luat Romania de cand este in UE? 3 la suta. Va las pe voi sa spuneti termenul care descrie rusinea care descrie acest procent.

Bun, dar cum de altii pot iar noi nu? Cel mai utilizat motiv, mai ales de sefii de la transporturi, este birocratia. Planurile nu sunt conform standardelor, nu sunt destule acte, destule stampile, deci ne bagam piciorul. Utilizam banii din bugetul local, acolo banii sunt putini deci nu se dau, deci mai bine o lasam pe la anu. Dupa putinele mele cunostinte in domeniu, pentru a face o absorbtie de fonduri NERAMBURSABILE, trebuie sa te tii de treaba si sa nu furi din bani. Pai daca nu furi cum te mai deosebesti de omul de rand? Nu trebuie sa aiba si guvernantii masini decente cu care sa mearga in vacanta la Ibita?

Apoi, daca tot se plang ca UE nu vrea sa acorde bani, pentru ce mai platesc oameni "specializati", zic ei, petru atragerea fondurilor structurale? Si nu ati vrea sa stiti cam cati bani ia un consilier pe probleme europene si pe absorbtie a fondurilor nerambursabile.

Poate numai eu vad partea buna a crizei economice. Daca tot e criza, de ce nu am profita de buzunarul mare al Uniunii si sa mai facem cate o sosea din banii altora, cate un spital, cate o scoala, liceu, etc. Pentru ca este birocratie? Sau pentru ca dupa o perioada fondurile sunt retrase? Oare specialistii nostri nu vad clauza care spune clar: fiecare euro este contorizat, deci NU SE POATE FURA NIMIC!

Normal, asta e diferenta dintre banii Uniunii si bugetul national. De la ei nu poti fura nimic, pe cand din bugetul statului se pot hrani multe guri flamande de la Cotroceni.

Oare chiar e nevoie de un al doilea Vlad Tepes? Oare chiar nimeni nu se mai satura de furat in tara asta? Oare nu se pot abtine de a fura macar 5 euro sa-si mai ia un pachet de tigari scumpe? Oare numai mie mi se pare ca ne furam singuri caciula?

Astept linistit sa mor!
Sursa articolului aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu