sâmbătă, 28 noiembrie 2009

"Noi vrem gripa porcina!"


A fost declaratia pe care am auzit-o ieri la un post de radio. Nonsens intr-o prima instanta, insa poate nu e chiar asa. Institutul Cantacuzino a inceput de cateva zile sa distribuie transele de vaccinuri pentru Capitala si Iasi. Tot ce mai e de facut este ca aceste vaccinuri sa fie distribuite la centrele atestate de minister si apoi sa fie distribuite in spitale, scoli si facultati. "Vaccinati vor fi medicii, elevii si studentii, intr-o prima faza, iar daca va mai fi nevoie de doze, vom mai face" spunea un cercetator de la Institutul Cantacuzino. Totul bine si frumos intr-o prima faza, insa problema este ca lumea nu prea se gandeste sa-si faca vaccinul. Vaccinurile au ajuns si in Iasi acum doua zile, insa putini doritari. Insusi doctorul de la Unitatea de Primire Urgente Iasi, Tudor Ciuhodaru, a spus ca nu isi va face vaccinul pentru ca nu are incredere in el. Asemenea declaratii am auzit si pe la profesorii de la Cuza. Odata cu aparitia unor contre din partea catorva ONG-uri legat de vaccin, lumea parca se gandeste de doua ori inainte sa si-l faca.
Studentii nu par nici ei interesati prea mult pentru a se proteja impotriva vaccinului. O fi bine, o fi rau, dragoste cu forta nu exista.
Un prieten din Roman de la clinica de epidemiologie a spus ca trebuie sa vaccineze toti copii din scoli, insa nici acolo situatia nu este roza legat de dorinta oamenilor sa se vaccineze. A spus ca nu va insista prea mult, iar copiilor le va trebui acordul lor si al parintilor, pentru ca, "dragoste cu forta nu exista".
Cu toate ca Institutul Cantacuzino declara sus si tare, batandu-se chiar cu pumnul in piept ca vaccinul impotriva gripei porcine este bun pentru sistemul imunitar, lumea se cam indoieste. Si aici nu ma refer la lumea obisnuita, ci la medici, profesori si studenti, care pot spune ca au un grad de informare mai mare decat ceilalti.
Pentru ca vaccinul impotriva gripei AH1N1 nu este disponibil in farmacii, pe internet deja au aparut oferte de vanzare. Vazusem la o televiziune un comerciant de vaccin impotriva gripei porcine care vindea vaccinul cu 100 de euro fiola. Cam scump, insa tinand cont ca este impotriva Marei si Infricosatoarei Gripe Porcine, se merita, spune comerciantul.
De unde o are? Inca nu se stie, insa ce se stie e ca la o conferinta de presa organizata de Institulul Cantacuzino lipsea o fiola de vaccin impotriva gripei AH1N1, dintr-un pachet cu 50. Cine stie, poate o fi la comercianul de pe internet.
Inca nu se stiu efectele vaccinului, daca este bun sau mai putin, daca ne protejeaza impotriva gripei porcine sau este doar o momeala aruncata de Ministerul Sanatatii pentru a mai calma populatia dupa socul produs de vestea ca in Romania au murit doua persoane din cauza gripei noi. Ceea ce se stie, la Iasi cel putin, este ca vaccinul este privit cu o oarecare nesiguranta. Cati se vor vaccina inca nu se stie, cert este ca o mare parte din medici si profesori nu o vor face. De studenti nu stiu ce sa zic pentru ca ar fi prea multe pareri, insa cert este ca de frica sau nu, multi nu isi vor face vaccinul antigripal.
Inca un esec medical in Romania sau doar o parere preconceputa si nesigura despre Institulul Cantacuzino si vaccinul sau? Oare cati vor mai muri? Oare cine se va vaccina? Scapam de noua gripa ca si de cea aviara? Cine stie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu