luni, 23 noiembrie 2009

Avem un drept constitutional, acela de a sta la coada


Ce este un drept constitutional? Conform definitiilor, este un drept oferit prin lege si de constitutia in viguare. Pare ceva serios, nu si pentru r0mani. Unul din cele mai importante drepturi constitutionale dar si democratice, pentru ca asta se doreste a fi Romania, este dreptul la vot. Ieri a fost ziua votarii. Toate canalele ne indemnau sa mergem la vot, sa alegem urmatorul conducator si in acelasi timp soarta tarii. Ieri au fost alegerile pentru presedentia Romaniei. O treaba serioasa. Am fost placut impresionat ca in ciuda calitatilor noastre, nu au fost tentative de fraudare a alegerilor, sau inca nu se stie. Treburile au mers ca pe roate, lumea a mers la vot, dar au intervenit alte probleme.
In multe orase mari din tara lumea nu si-a putut exprima votul. Intr-un comunicat trimis de BEC se spunea ca prezenta la vot a fost mai mica decat prezenta la alegerile anterioare pentru presedinte. Oare sa fie neinteresul nostru sau al celor care au organizat alegerile?
Si totusi, pare ca vina cade pe responsabilii urnelor de votare sau, cine stie? Lumea si-a dat interesul pentru votul din 22 noiembrie, pentru ca intr-un final si-a dat seama cu adevarat ca tara e in mainile lor. Problema a fost ca mai mult din 10% din alegatori nu au putut vota datorita birocratiei, mai pe scurt pentru ca nu au mai avut timp sau nu li s-a oferit timp. In Bucuresti si Iasi, lumea statea la cozi interminabile pentru a vota. In gari si Universitati lumea se calca in picioare pentru a-si putea vota candidatul. O fi bine, o fi rau, ce mai e de spus? Cu toate scandarile si huiduielile oamenilor, membrii comisiilor si-au baut linistiti cafelele in pauzele tot mai dese, oferind oamenilor dreptul constitutional de a sta la rand pentru a vota. Ca s-a stat la rand nu a fost problema, dar pentru ca nu au votat e probema. Astept cu interes comentariile membrilor din sectiile de votare care au avut incidente de acest tip.
Si eu am vrut sa votez ieri, insa nu am mai reusit. Am mers la un spital, care se mandreste ca e cel mai important din Iasi, unde ar fi trebuit sa se organizeze o sectie de votare, dar a trebuit sa ma orientez catre un alt punct pentru ca sectie de votare nu era acolo. Ciudat pentru ca stiam ca sectiile de votare speciale sunt amplasate in gari, spitale si universitati. La universitate coada era de cateva sute de metri, ceea ce ar fi insemnat sa stau cateva ore la coada, iar la gara randul era interminabil. E adevarat ca nu am avut rabdarea de a sta la rand, insa ma intreb daca asa trebuie sa se organizeze un scrutin.
Iata ca din nou Romania are o problema cu libertatea. Nimeni nu ne-a pus pistolul la tampla ca sa nu votam, insa se pare ca s-a gasit o metoda de a nu ne putea exprima libertatea de a avea un presedinte dorit si votat de romani.
In fiecare an avem aceleasi probleme insa scrise intr-un mod diferit. Rog pe cineva sa schimbe definitia dreptului constitutional ca pute a ipocrizie in forma pura!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu